Recenties

 

Lees hier het persbericht

 

Klik op de foto

 voor een vergroting

Ons jaarlijks Kerstconcert was
op 20 december 2015
in cultureel centrum
Mariëndael

Wat schreef de krant na afloop:
 

Polyhymnia en Siskin samen in kerstsferen

Gemengd koor Polyhymnia uit Olland, verzorgde zondag 20 dec. 2015 in samenwerking met zanggroep Siskin uit Sint Oedenrode een kerstconcert in Cultureel Centrum Mariëndael. Het concert werd een groot succes, ruim 160 mensen luisterden naar dit sfeervol en goed verzorgde kerstconcert, waarbij de kerstmuziek gebaseerd was op de werkelijke bedoeling van het kerstfeest.

Polyhymnia bestaat op dit moment uit 49 leden, verdeeld over 16 sopranen, 15 alten, 9 tenoren en 9 bassen. Tijdens dit kerstconcert bracht het Ollandse koor – alledaagse kerstliederen in verschillende talen, maar ook stonden er nieuwe kerstliederen op het programma, waaronder het prachtige O Jesulein Suss van Johan Sebastian Bach.

Siskin bestaat uit de drie zingende zussen, Thea, Dianne en Anja Timmers en wordt begeleid op de vleugel door Thom Koldenhof. Tijdens dit concert brachten de zussen kerstliederen in allerlei stijlen, luisterliedjes, close harmony, medleys en een vleugje klassiek.

Het programma was opgedeeld in aparte optredens van Polyhymnia en Siskin voor en na de pauze en eindigde in een gezamenlijke afsluiting van het muziekstuk 'Ring Christmas Bells' van M. Leontovic dat Thom Koldenhof speciaal voor dit optreden arrangeerde.

De krachtige leiding van de dirigente, de goede muzikale begeleiding van de pianist en de aangename sfeer zorgden voor een optimaal kerstconcert van hoog gehalte. Daarbij werd het ene na het andere lied vreugdevol over de toehoorders uitgerold en was er na elk lied applaus als beloning voor de bijzonder goede verstaanbaarheid van de teksten en de evenwichtige samenstelling van de verschillende stemsoorten.

 

 

Polyhymnia krijgt bij het publiek telkens weer de handen op elkaar.

Niet zonder trots tekenen we daarom enkele verslagen van recente optredens op.


Klik voor vergroting

 

 

 

 

MooiRooiKrant, woensdag 24 december 2014

 

Kerstvreugde met Polyhymnia in de Knoptorenkerk 

Het kerstconcert van Polyhymnia was j.l. zondagmiddag een heerlijke ervaring. Na alle, goed bedoelde, muziek uit luidsprekers in het winkelcentrum is het prettig om kerstmuziek te horen gebaseerd op de werkelijke bedoeling van het kerstfeest. Geen “Jingle Bells”, maar wel “Once in Royal David’s City”.

Het ene na het andere lied werd vreugdevol over de toehoorders uitgerold.  Tegen het einde van het concert kon het publiek zich niet meer inhouden en werd na elk lied geapplaudisseerd, ondanks de vermaning dat alleen na elk zangblok te doen.  Ook nu weer werden een aantal kenmerken van het koor duidelijk.  Het plezier in zingen, de bijzonder goede verstaanbaarheid van teksten, de evenwichtige samenstelling van de verschillende stemsoorten en de gehoorzaamheid aan de dirigent.

Die dirigent (Nicole Friedrich-Krijnen) is voor het koor de drijfveer om deze hoge kwaliteit te bereiken. Zonder de beschikking te hebben over geschoolde zangers en zangeressen is zij in staat een prachtig koor neer te zetten. Haar dagelijkse werkzaamheden met jonge mensen die van muziek houden en daarin verder willen komen zal daaraan niet vreemd zijn. Educatie voor jongeren en ouderen. Tijdens het concert konden de bezoekers  de Knoptorenkerk was eigenlijk veel te klein) kennismaken met de werkzame kant van Nicole.

Voor aanvang speelden Timon en Fabian Hoitsma, twee broers van 15 en 13 jaar, de eerste op piano, de tweede op saxofoon. Een wat vreemde combinatie maar het publiek was enthousiast. Niet vanwege het virtuoze, maar wel door de fraaie klank werd het voor het publiek ontroerend. Small is beautiful heet dat dan.

Na de pauze kwamen Cynthia Yang (dwarsfluit) en Nina-Suzanne Groeneveld (viool), begeleid door Nicole Friedrich-Krijnen, de toehoorders verbazen met hun kwaliteiten. Een paar jaar ouder, beiden 18 jaar, met natuurlijk meer technische bagage. Ook weer een toevoeging aan het concert waar je blij van wordt.   

Terug naar Polyhymnia.

 De evenwichtigheid van de stemsoorten werd vooral duidelijk in “Cantigue de Noël”, ook bekend als “O Holy Night”. De bassen hadden daar een sterk ondersteunende rol. Het zangplezier klonk door in het mooie “In the bleak midwinter” en bij het “Merry Christmas” klonk de trots van het koor door over de fraaie solo’s van twee sopranen en twee alten.

 De verstaanbaarheid van de zang van Polyhymnia werd vooral duidelijk bij het “ Gloria in Excelsis Deo”. Buiten een stukje Latijn, verder in het Nederlands, elk woord duidelijk te verstaan. Er was vast geen Rus in de Knoptorenkerk, maar het is zeker dat hij het lied van de componist Bortniasky kon verstaan. 

Kort samengevat: Een gedenkwaardig concert van hoog gehalte. Een mooi begin van een mooie kersttijd.